Az Európa Bajnokságról

Egy év kényszerpihenő után nem csak mi magyarok, de az egész kontinens ki volt éhezve az Európa Bajnokságra, amelyre 18 ország legjobbjai jöttek el.
Bonyolult és sokszoros óvintézkedések, rendszeres vizsgálatok mellett minden tiszteletünk a portugál szervezőké, akik maradéktalanul, állandó készenlétben, de mindig kedvesen kontrollálták az aktuális helyzetet, és gördülékenyen bonyolították le a kontinens bajnokság valamennyi napját.
Magyarország a rendkívüli helyzetben 8 sportolót nevezett. 4 senior, 3 junior és 1 youth korosztályban versenyző görkorcsolyást.
Sipos János a csapat újonca és legfiatalabb versenyzője többszörösen bizonyította, hogy kiérdemelte a bizalmat. A pálya versenyeken három távon is továbbjutott a selejtezőből és a 200 méteren 12. helyen végzett. Az utcai távokon tovább fokozta eredményességét. Itt is valamennyi távján továbbjutott, az egykörös sprinttávon pedig a nagyon értékes 5. helyet szerezte meg!
A junior korosztályban nagy várakozással érkeztek a lányok, hiszen volt már alkalmuk dobogóra állni néhány éve a váltóval, ami most sajnos nem sikerült. Mercs Abigél mind az utcán, mind a pályán hatalmas elszántsággal lépett pályára kőkemény ellenfeleivel szemben. A pálya 10.000 méteres pont/eliminációjában már megvillant egy szép 10. helyezéssel, amely aztán az utcán is folytatódott. A pontozásos távon sikerült a pontszerzés, végül azonban egy bosszantó bukás miatt nem tudta Abi befejezni a versenyt. Másik hosszú távján viszont újra a nagyon értékes 10. helyet hozta el. Igazán azonban a marathonon nyújtott teljesítményének örülhetnek edzőjével, amelynek abszolút végeredménye ugyan a 15. hely, de a juniorok nem hivatalos sorrendjében ő volt az 5. A jövőre nézve mindenképpen ígéretes teljesítmény a felnőttek között mutatott versenyzése, amelyet már most is élvezhettünk, hiszen Gardi Domkával végig egymást segítve haladtak a 42 kilométeres távon.
Bíró Hanna is nagy reményekkel érkezett, hiszen a legutóbbi EB-n durva szabálytalanság akadályozta meg őt a dobogós helyezésben. Hajszálon múlott most a nagy siker, a döntőbe jutás. A nagyon értékes helyezések, a 100 m sprint 5. helye és az egykörös sprint 6. helyezése mellett a legnagyobb öröm az ő és edzője számára, a 100 méteren elért hatalmas egyéni csúcsa, amely Európai viszonylatban is figyelemre méltó.
Urbán Bogi az utca hosszú távjára kezdett igazán bemelegedni. Ott azonban egy fájdalmas bukás után nem tudott a folytatásban már egyik távon sem rajthoz állni.
A felnőttek kőkemény mezőnyében Sajgó Annának nagyon nehéz dolga volt elsőéves újoncként. Igazán a marathonon nyújtott teljesítménye volt figyelemre méltó, hiszen végig bátor versenyzéssel tartotta a lépést a fő bollyal, ám egy elötte történt bukás leszakította őt az utolsó két kilométeren.
Hunyadi Panni 1000 méteren az erős középmezőnyben végzett. Nagy kár a pálya hosszú eliminációjában történt bukásáért, amely követlenül elötte történt, amit sajnos nem úszott meg ő sem. Remek összmunka volt kibontakozóban Gardi Domkával, ami szép jövőt ígér kettejük pályafutását illetően.
Gardi Domka valóban Európa top elitjébe tartozó profizmussal versenyzett. Már a pályán a 10.000 méteres pont/eliminációban elért 4. helye is sejtetni engedte, hogy akár érem is teremhet neki ezen az EB-n. A rendkívül sűrű, erős mezőnyben az utca 15.000 méteres pontversenyében valóban egyetlen szakaszgyőzelemnyi 2 pontra volt ettől az álomtól. De az itt elért 5. helye, valamint az elimináció 6. helye továbbra is Európa legeredményesebb senior korcsolyásai közé sorolja őt. A marathonon továbbra is reális cél egy dobogó, még akkor is, ha a nagylétszámú csapatok ellen jóval nehezebb dolga van annak, aki egyedül, vagy másodmagával veszi fel a versenyt ellenük. A 10. hely mindenképpen nagyon értékes helyezés.
Dieterle Fábián csak az utcai versenyekre érkezett, és különösen a 15.km-es eliminációban mutatott versenyzése volt nagyon bíztató a világelittel megtűzdelt férfimezőnyben. Várva várt távján, a marathonon jó tempóban haladt a vezető bollyal egészen a célig. Nagyon sűrű befutóban, szoros idővel a mezőny első felében végzett.

Összegezve:
Az ismert körülmények mellett, nagyon nehéz felkészülés után állt ki a csapat a megmérettetésre. Kevés hazai és egyetlen nemzetközi verseny előzte meg a kontinensviadalt. Más országok hazai sportolói állománya annyival népesebb, annyival erősebb, hogy ők az elmúlt bő egy évben országhatáron belül is nemzetközi versenyeknek megfelelő színvonalon tudtak versenyezni, készülni, ami hatalmas előny.
Az idei EB-n reális cél lett volna 3 érem, amit sajnos, ha hajszálon is múlt, de nem sikerült megszerezni. A váltókra sokkal nagyobb hangsúlyt kell tenni a jövőben, nagyon sok maradt benne. Az egyéni teljesítmények komplexebb felkészüléssel, beleértve a mentális összetevőt is mindenképpen magasabb szintre hozhatóak.
Nagyon fontosnak tartom a felkészülésben a hosszútávosok, a sprinterek illetve a komplex versenyzők sokkal speciálisabb felkészülését, felkészítését amely az edzőtáborok és az összetartások alkalmával is meg kell, hogy mutatkozzon!
A magyar válogatottat az idén a Tornádó Team és a Savária Speedskating versenyzői alkották. Edzők: Kéri Ferenc , Tóth Attila, Garzó Erika
Mindenkiek gratulálunk az elért eredményekhez!

    1. Garzó Erika Csapatvezető

június, 2024