Petrányi Lajos „Ostya” a római VB-n

Petrányi Lajos "Ostya", World Skate Rome 2023

Idén júniusban Rómában folytatódott a World Skate által szervezett Olimpiai kvalifikációs versenysorozat, a Rome Street Skateboarding 2023. A verseny nagy népszerűségnek örvend, rengeteg versenyző jött el a világ minden tájáról, hogy minél több pontot szerezzenek és ezáltal előrébb jussanak a világranglistán.
Hazánkat ezúttal a magyar válogatott egyik kiemelkedő tagja, Petrányi Lajos „Ostya” képviselte, akitől igyekeztünk megtudni pár részletet.

Mi volt az első benyomásod, amikor megláttad a skateparkot?
Az első pillanattól kezdve nagyon tetszett a park, egy álom. Persze, amikor először rámentem azonnal tudtam, hogy minden elem sokkal nagyobb, mint a képeken és nem ilyen jellegű parkokhoz vagyunk szokva sajnos. Ebből kifolyólag jóval több idő is kell ahhoz, hogy megszokjuk, de ezt leszámítva azonnal komfortosan éreztem magam a pályán.

A skatepark tökéletesen van megtervezve, goofysok és regularosok is ugyanazokkal a feltételekkel tudják használni. A szervezés is nagyon profi volt, igazi világverseny hangulat, teljesen más mint az eddigiek amiken jártam.

Hogy esett rád a választás, hogy te képviseld az országot?
A magyar válogatott tagjaként támogatást kapunk a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetségtől (MOGGSZ) néhány külföldi versenyen való részvételre. Ahhoz, hogy valaki a válogatott tagja legyen, meg kell felelnie a válogatási alapelveknek aminek az egyik pontja az országos bajnokságon kiemelkedő helyezést elérni. Szerencsére ez a tavalyi évben is sikerült, így lettem a válogatott tagja.

Egymás között szoktuk beosztani ki melyik versenyre tud elmenni, hiszen mindannyian dolgozunk és sajnos nem engedhetjük meg magunknak, hogy minden versenyen részt vegyünk.

Miért jó szerinted egy ilyen versenyen részt venni azon kívül, hogy tapasztalatot szerzel? Tudjuk, hogy elképesztően nehéz egy ilyen szintű versenyen bárkinek az élmezőnyben végezni.
Az esély mindig ott van. Igyekszünk nagyon jól szerepelni, de valóban nagyon nehéz olyanokkal szemben versenyezni, akik napi szinten edzenek és ebből élnek, nekik nem kell napi nyolc óra munka mellett külön edzeni, edző és bármilyen stáb nélkül. De nem panaszkodom, örülök, hogy részt vehetek ilyen versenyeken és megpróbálom mindig a maximumot nyújtani. Óriási tapasztalatszerzés mellett a jövőben a fiatalabb generációnak nagy segítséget tudunk nyújtani majd és remélem, hogy nekik könnyebb lesz majd a helyzetük, hisz itthon is egyre több park épül, egyre több a lehetőség fejlődni.


Hogy sikerült maga a verseny, milyen menetet sikerült összeraknod?
A versenyre 3 x 45 perc gyakorlásod van, ami nagyon kevés egy ilyen pályára. Maga a kvalifikáció 2 x 45 másodperces menetből áll, ami egy ekkora parkra elég kevésnek bizonyult. A 45 másodpercben igyekeztem a nehezebb trükkjeimet beadni, mert csak azokkal a trükkökkel van esély a továbbjutásra. Be is jöttek, de sajnos nem mind, mert kicsit kevés volt a sebességem. Persze ha több időm lett volna, úgy gondolom jobban sikerül de ez volt az első ilyen jellegű versenyem, a következőn már sokkal jobban fog menni!

Mi lesz a következő verseny?

Alig pár napos pihenő után a minden évben megrendezésre kerülő Mystic Skatecup-ra utazunk a srácokkal. (Szenteczki Dániel, Szépvölgyi Dávid). Nagyon várom már, évek óta az egyik kedvenc versenyem, érdekes lesz Róma után egy ilyen jellegű pályán versenyezni.

Szeretnél még valamit megemlíteni esetleg az élményeddel kapcsolatban, bárkinek üzenni?
A fiatalabb generációnak üzenem, hogy deszkázzanak sokat, jöjjenek versenyezni és ne adják fel soha! Illetve köszönöm szépen a lehetőséget mégegyszer a MOGGSZ Gördeszka Szakágának!

Mi is köszönjük Ostyának, hogy hazánkat képviselte és gratulálunk a 143. helyhez!

június, 2024